El mot Halloween fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions d'origen celta, que tan ràpidament s'han estès per tot el món i, en especial, pels països hispanoparlants.
Fa molts segles, a Bretanya, Escòcia i Irlanda, el dia 31 d'octubre se celebrava la festivitat de Samhain, que coincidia amb el darrer dia de l'any segons els antics calendaris celtes i anglosaxons. Samhain era el déu dels morts. Algunes fonts indiquen que la paraula gal·lesa "Samhain" literalment vol dir "final d'estiu". El dia que celebraven Samhain era el dia de cap d'any, el 31 d'octubre en el nostre calendari. En aquella època, s'encenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar als esperits malignes. També es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar, i anàven acompanyades de bruixes i esperits.Per això no s'encenia cap llum a les cases, i la gent es vestia com a bruixes o dimonis per tal que cap ànima volgués habitar el seu cos.
Amb l'arribada del Cristianisme s'establí el primer dia de Novembre com a Dia de Tots Sants. En aquell moment, el 31 d'octubre es convertí en All Saints Eve (vigília del Dia de Tots Sants). Aquestes paraules anaren derivant cap a All Hallows Eve, d'on va sortir la paraula Halloween. Hallow és un mot que en anglès antic significa sant o sagrat, i que prové, juntament amb la paraula moderna holy, del mot germànic khailag.
Moltes de les tradicions de Halloween es varen convertir en jocs infantils que els immigrants irlandesos portaren als Estats Units en el segle XIX. A partir d'aquí, la tradició es va començar a estendre per la resta del món.
Si voleu trobar gifs i imatges relacionades amb Halloween entreu a
http://www.silvitablanco.com.ar/halloween/happy_halloween.htm
http://picasaweb.google.de/dolorsllb/HALLOWEEN#
http://picasaweb.google.de/dolorsllb/HALLOWEEN#
2 comentaris:
Anònim ha dit...
esta molt be tota l'explicació, però a Catalunya ja tenim la castanyada i tot Sants, i no necessitem tradicions foranies, el que necessitem és que no es perdin les nostres.
per cert, m'agrada molt el teu bloc.
Laura
Diana ha dit...
Estic d'acord amb el teu comentari en part, a l'escola cada any celebrem la Castanyada (només faltaria!) però a classe tinc nens de forces llocs del món i per tant també està bé parlar dels seus costums i tradicions de la mateixa manera que ells aprenen els nostres. A més, aquest any ho hem aprofitat especialment ja que som la Classe de les Bruixes i Bruixots i Halloween també ens toca una mica més d'aprop.
Gràcies pel comentari, Laura!